De astăzi pot fi depuse cererile pentru indemnizația de șomaj tehnic/ pentru PFA-uri și alți profesioniști

Ziua de 1 aprilie a venit cu o veste bună: au apărut Ordinele de Ministru care prevăd modelul cererilor și al declarațiilor pe proprie răspundere, pentru solicitarea șomajului tehnic/indemnizației pentru alt tip de profesioniști, pentru sportivi și pentru cei care obțin venituri din drepturi de autor.

Prin urmare, de astăzi, 1 aprilie, se pot depune cererile, în formă electronică.

ATENȚIE:

-cererile aferente indemnizației pentru șomaj tehnic se depun la AJOFM, iar

-cererile aferente capitolului XV din OUG nr. 30/2020 ( alți profesionșiti, drepturi de autor, structuri sportive),se depun la Agențiile judeţeane pentru plăţi şi inspecţie socială (AJPIS).

Site-urile sunt deja funcționale, astfel că cererile pot fi descărcate, completate și depuse (de exemplu: www.anofm.ro)

 Ce ar fi de punctat:

1.Ordinul nr. 741/2020 – probabil cel mai așteptat, se referă la situația șomajului tehnic.

La cerere se anexează:

-declarație pe propria răspundere privind reducerea sau întreruperea temporară a activității total sau parțial ca urmare a efectelor epidemiei de coronavirus SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgenţă decretate;

-lista persoanelor care urmează să beneficieze de indemnizație

Formularea din declarație este în sensul următor:

”Declar pe proprie răspundere că drept urmare a efectelor epidemiei de coronavirus SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgenţă instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, activitatea a fost redusă sau a fost întreruptă temporar total sau parțial.” (vezi foto).

2.Ordinul nr. 740/2020 – se referă la „alți profesioniști”.

În cerere se vor înscrie, conform ordinului, calitatea solicitantului, conform prevederilor Codului civil, nr. şi data autorizației de funcționare sau tip, nr. şi data documentului care atestă profesia sau a documentului/contractului în baza căruia îşi desfăşoară activitatea.

La cerere se anexează:

-copie după actul de identitate

-copie după extrasul de cont

-declarația pe propria răspundere

Formularea din declarație este în sensul următor:

”Declar pe propria răspundere că, drept urmare a efectelor epidemiei de coronavirus SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgenţă instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, activitatea desfășurată a fost întreruptă începând cu data de ………………………..”

 

 Atenție: În acest caz, declarația nu se mai referă la reducerea activității sau la întrerupere parțială.

3.Ordinul nr. 742/2020 se refera la situația activităților sportive desfășurate în cadrul structurilor sportive de antrenori, sportivi, kineterapeuti, maseuri,etc.

Particularitate: În acest caz structurile sportive depun cererea, împreună cu lista beneficiarilor.

4.Ordinul nr. 743/2020 se referă la situația celor care obțin drepturi de autor sau drepturi conexe; va fi detaliată într-o altă postare această situație.

Perioada pentru care se depune cererea:

Cererea se poate depune începând cu perioada de la care s-a instituit starea de urgență, dacă e întrunită de la acel moment și ipoteza întreruperii activității (*sau, în cazul societăților, poate fi și reducere/întrerupere parțială).

 

Important – perioada pentru care se completează cererea (așa cum a rezultat și din clarificările oferite de Ministrul Muncii):

-în perioada 1-10 aprilie se depune cererea aferentă perioadei 16 martie -31 martie.

-în perioada 1-10 mai se depune cererea aferentă perioadei 1 aprilie-15 aprilie (până la noi informații referitoare la starea de urgență).

Modele de Cerere/ declarație

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #7b2469;background-size: cover;background-position: center center;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 300px;}